Bišu māšu peru pieniņš (karaliskā želeja ) ir unikāls produkts, kurš tiek izmantots bišu māšu peru un pieaugušu māšu barošanai. Attīstības periodā to saņem darba bišu un tranu peri (3 dienas), bet bišu māšu peri to saņem visu laiku. Gala rezultātā bišu māte attīstās 16 dienās, bet darba bite 21 dienā. Bišu māte saņem šo barību intensīvas oliņu dēšanas laikā.
Bišu māte, saņēmusi šo barību, iegūst ne tikai citu ķermeņa apjomu (tā ir krietni lielāka augumā), bet tai arī mainās misija bišu saimē. Bišu māte ir spējīga dēt olas un tā nodrošina bišu saimes turpināšanos nākošajās paaudzēs. Oliņas sākotnēji ir pilnīgi vienādas kā mātei, tā darba bitei. Atšķirīga ir tikai barība.
Peru pieniņš ir barība, ko bites dod saviem bērniem un bišu mātei. Dabā ir iekārtots tā, ka bērniem mēs dodam to labāko, kas mums ir.
Bišu māšu peru pieniņa sastāvs ir sekojošs (1):
- Ūdens 60-70%
- Olbaltumvielas 10-18%
- Ogļūdeņraži 9-15%
- Lipīdi un lipoīdi 1.5-7%
- Minerālvielas 0.7-1.5%
Māšu pieniņa sastāvā ietilpst aminoskābes, tajā skaita arī visas neaizvietojamās, kā arī bišu hormoni, nukleīnskābes, biogēnie amīni, vitamīni A, B1, B2, B3, B6, B12, H, D, PP, pantotēnskābe, folijskābe, biotīns, enzīmi, augšanas stimulatori, dzimumhormoni (testosterons, progesterons), minerālvielas K, P, Fe, Ca, Zn, Na u.c. ) (2).
Olbaltumvielas peru pieniņā ir līdzīgas cilvēka asinīs esošajām. Aminoskābju sastāvs ir identisks gaļai, pienam un olām, bet glutamīnskābe, asparagīnskābe, lizīns un prolīns tajā ir daudz vairāk (3).
Peru pieniņa iedarbība
Bišu māšu peru pieniņam ir plaša bioloģiskā iedarbība. Tas kavē vairāku mikroorganismu (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Mycobacterium tuberculosis, Salmonella u.c.) augšanu, aktīvi ietekmē vielmaiņu, stimulē centrālo nervu sistēmu, paaugstina darba spējas un samazina nogurumu, paātrina augšanu, uzlabo apetīti. Ir norādes ka peru pieniņam ir antimikroba iedarbība uz 15 baktēriju sugām, gripas vīrusu, dažām sēnēm un pelējumiem (4).
Peru pieniņa ietekmē aktivizējas gremošanas orgānu darbība, normalizējas asinsspiediens, palielinās eritrocītu, hemoglobīna saturs asinīs. Tas pazemina holesterīna līmeni, paātrina brūču un čūlu dzīšanas procesus. Sistemātiska peru pieniņa preparātu izmantošana izraisa koronāro audu paplašināšanos, tāpēc to ieteicams lietot hipotensijas, aterosklerozes, stenokardijas, hipotrofijas un citu slimību ārstēšanai un profilaksei.
Bišu māšu peru pieniņš stimulē augšanu, kavē novecošanās procesus, aktivizē audu atjaunošanos, to var izmantot hormonālā disbalansa regulēšanai. Šis unikālais produkts aktivizē imūnsistēmas darbību, stimulē dzimumaktivitāti, uzlabo atmiņu un smadzeņu darbību.
Peru pieniņš medicīnā
Mediķi iesaka peru pieniņu šādu saslimšanu gadījumos (1):
- Elpošanas sistēmas problēmas
- Nervu sistēmas saslimšanas
- Urīnizvades un reproduktīvās sistēmas saslimšanu gadījumos
- Neauglība
- Augšanas problēmas
- Traumas un to sekas
- Dzirdes un redzes problēmas
- Acu slimības
- Osteoporoze
- Mazasinība
- Onkoloģija
- Atjaunošanās periods pēc pneimonijas, staru terapijas kursa
- Psihikas problēmas veciem cilvēkiem
Peru pieniņš ir jāuzņem to paliekot zem mēles līdz pilnīgai izšķīšanai. Kuņģa sula deaktivizē bioloģiski aktīvās vielas bišu māšu peru pieniņā. Vislabāk to darīt no rīta 15min pirms brokastīm, izskalojot muti ar aukstu ūdeni.
Jāatceras, ka par peru pieniņa izmantošanu ārstnieciskos nolūkos ir jākonsultējas ar ārstu.
Peru pieniņu nevajag lietot sekojošos gadījumos:
- Alerģija pret bišu māšu peru pieniņu
- Atsevišķu slimību klātbūtne (infekcijas slimībās, Adisona slimība, hronisku slimību saasināšanās)
- Grūtniecēm un mātēm, kas baro bērnu ar krūti, jābūt uzmanīgām, lietojot šo produktu.
- Nav ieteicams lietot bišu māšu peru pieniņu vakarā (var izraisīt bezmiegu).
Nav rekomendējams pārsniegt norādītās devas, jo var rasties bezmiegs, eiforijas sajūta un zust apetīte. Terapeitiskās devas ir atkarīgas no slimības un tiek noteiktas individuāli ārsta uzraudzībā.
Izmantotā literatūra:
1. Dr. med Stasytyte Buneviciene D., Lekciju kurss. 2018
2. Ed. J.M. Alvarez-Suarez, Bee products – Chemical and Biological Properties. Springer Int. Publ., 2017
3. http://bee.zp.ua/milk/sostavmmilk.html
4. Malcenieks O., Biškopja rokasgrāmata. Rīga, Avots, 1985