Šaurlapu ugunspuķu (Chamerion angustifolium) fermentētu lapu
tējas vēsture ir aizsākusies jau 12. gadsimtā Krievijā, Pleskavas apgabala
Koporjes cietoksnī, tādēļ dzēriens, kas tagad krieviski runājošās valstīs
atpazīstams kā "Ivana tēja" (krievu val. "Иван чай") agrāk
nereti tika dēvēts arī par "Koporskas tēju" (krievu val.
"Копорский чай").
Ugunspuķes tēja ne tikai lieliski mazina slāpes, sakārto
zarnu trakta darbību un ir viegli nomierinošs līdzeklis, bet arī:
- ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis;
- paaugstina darba spējas, noņem nogurumu (viegls uzlējums);
- nomierina,
palīdz iemigt, mazina stresu un depresiju (koncentrētāks uzlējums);
- ārstē
neirozes; pastiprina sedatīvo preparātu darbību;
- normalizē
asinsspiedienu un mazina galvassāpes;
- uzlabo kuņģa-zarnu trakta darbību;
- stiprina
imūnsistēmu un mazina iekaisuma procesus;
- labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību;
- tējas ietekmē cilvēki kļūst komunikablāki, mazāk
saspringti, mazinās agresija;
- ārstē kuņģa čūlas slimību;
- izmantojama ekzēmu, atopiskā dermatīta, psoriāzes
ārstēšanā;
- ierobežo herpes vīrusa vairošanos;
Augam raksturīgs augsts makro un mikro elementu saturs – 100
gramos zaļās masas ir 2,3 mg dzelzs, 1,3 mg niķeļa, 2,3 mg vara, 16 mg mangāna,
1,3 mg titāna, 0,44 mg molibdēna un 6 mg bora), kā arī ievērojams daudzums
kālija, nātrija, kalcija un magnija. Tāpat 100 grami auga satur 200-400 mg
askorbīnskābes( kas ir 5-6 reizes vairāk kā citronos, 3 reizes vairāk kā
apelsīnos un tikpat daudz, cik upenēs), kā arī daudzus B grupas vitamīnus.
Augstais vitamīnu un minerālvielu saturs palīdz cīņā ar
mazasinību un vielmaiņas traucējumiem, mazina iekaisuma procesus un stiprina
imunitāti. Pārtikā ir izmantojams viss augs – no jaunajiem dzinumiem var
gatavot salātus un izmantot tos līdzīgi kā spinātus, no saknēm iegūst pulveri,
ko izmanto maizes cepšanai, taču pasaules slavu ugunspuķei atnesa tieši no auga
gatavotā tēja. Tās nav vienkārši izžāvētas auga lapas, kā mēs esam pieraduši to
redzēt ar citām tējām, bet gan fermentētas.
Fermentēšana ievērojami uzlabo tējas garšu un aromātu,
padara tajā esošās vielas viegli izmantojamas cilvēka organismam, būtiski palielina tējas vērtību.